Kinesiska restsatsen

Nu har vi kommit fram til kinesiska restsatsen i diskret matematik. Jag har använt den förut i kryptoteknikkursen, så uppgifterna torde ju vara lätta...men icke. Jag satt länge med ett ganska enkelt tal, och givetvis så var felet att man var slarvig....suck!

Vilket tal x är kongruent med 125 modulo 871 samt 140 modulo 3876?
image31
Svar: -1 162 660 modulo 3 375 996

Träning och rakning

Igår så skulle vi ha akrobatikträning för sista gången i dammfriskolan, men vädret var så fint så vi bestämde oss för att träna utomhus. Det blev tallriken i pildammsparken. Vädret var kanon och det var mycket trevligt att träna utomhus och visa upp oss :-)

Idag så hade vi träning i Rosengårds sporthall, eftersom sofielundsskolan stänger sin gympasal för sommaren(!) Dock så blev det både första och sista gången vi var där då det var felbokat och vi får byta lokal igen. Nu ska vi istället vara vid Kulladals sporthall, och det kanske är bäst så ;-)

Idag var det även dags för en rakning :-) Det är skitkul att raka sig, den här gången vågade jag lite försiktigt raka mig mothårs, shit vad lent det blev. Inte helt hundra, men riktigt bra! Och inga skärsår. Det gäller att vara noga och ha respekt för hyveln. Ska använda upp allt lödder jag har hemma, sen lär jag införskaffa en riktig borste samt tvål!
Sen är jag sugen på att testa de blad som jag köpte till hyveln. Featherblad, som enligt utsago ska vara "ninja assassin sharp". Men jag måste blir säkrare först...var sak har sin tid.

image30

Tänkvärda citat

- "Om man gör som man alltid har gjort, kommer det att bli som det alltid har varit."

- "En person som gör samma sak om och om igen och förväntar sig nya resultat är en idiot. Var inte en idiot."

- "Att oroa sig för morgondagen är som att betala ränta på ett lån man inte tagit."

- "Gör alltid det rätta. Det gläder somliga människor och förvånar resten."

Näste man till rakning!

Igår var det dags för andra gången att raka sig. Det gick mycket bättre. Inte trycka för hårt med hyvlen! Måste säga att det känns otroligt coolt att raka sig med en "riktig" rakhyvel. Manlighetsfaktorn är mycket hög :-) Nu är jag även sugen på att utöka mitt sortiment med en rakborste och raktvål. Det ska vara roligt att raka sig.


Det blev även en åktur igår med Bertils vrålåk, en Jaguar XF. Jag och Eleonore tog en sväng på motorvägen och en liten sväng förbi Ribban i det fina vädret. Motorn är en 2,7 liters diesel V6:a med 207hk och 435Nm. Tekniskt avancerad bil som går hem hos en tekniknörd som jag :-) Backhjälp fanns i form av en vidvinkelkamera så man såg klart bakåt. Mycket enkel att parkera med.

         Lördagsarbete

Nu på morgonen har jag fixat och donat lite i BRFen. På lördagar så brukar vi ideellt arbeta lite i trädgården mellan 8.00-11.00. Mycket trevligt måste jag säga. Det är jag, Bertil och två trevliga tanter, Daga och Sonja. Bertil har köpt ny bil som jag ska få provköra! Ev. ska vi ut på en sväng i eftermiddag. Det ska bli intressant, det är nämligen en Jaguar XF årsmodell 2008.

Första rakningen...

Haha...ja då har man testat att raka sig med bara ett blad. Det gick väl sådär...jag tror jag har en hel del att lära. Tur att det finns instruktionsvideor på youtube :-) Kan väl säga att det var tur att jag köpte ett alunstift! Blödde lite här och där. Förmodligen för att jag tryckte för mycket med hyveln, man ska inte trycka något alls, rakhyvelns tyngd är det enda som behövs. Kommer nog ta ett par veckor innan man lär sig det här. Men jag hoppas på att jag sen kommer få babylen hud efter rakningen :-)

Byta bank?

Funderar på att byta bank. Har kikat lite på ICA banken och länsförsäkringar bank. De två verkar rätt bra, varav ICA banken verkar ha minst avgifter och rätt hygglig ränta(3.80% varav inflationen ligger på 3.40%) på lönekontot. Ränta på lönekontot spelar nog mindre roll eftersom man inte ska ha för mycket pengar på ett lönekonto/uttagskonto med tanke på stöldrisk osv. Men ränta är ju alltid trevligt, min nuvarande bank, Nordea har ju skyhöga 0.0% ränta på lönekontot ;-) Ja ja, just nu som student spelar nog bank mindre roll eftersom det inte rasslar in några enorma summor pengar, men när man har jobb spelar nog val av bank mer roll.

Dagens matteläxa: Att räkna med utropstecken :-) När man skriver ! i matematiken kallas det fakultet. Alltså 5! heter 'fem fakultet'. 5! = 5*4*3*2*1 = 120. Väldigt användbart inom kombinatorik. Ett exempel kan vara följande situation, på hur många sätt kan en kortlek läggas ut? Svaret är 52! vilket blir ett väldigt stort tal...typ siffran 4 med återföljande 67 nollor!

Rakhyvel beställd!

Äntligen då var min rakhyvel beställd :-) Den är för övrigt beställd från gents.se. Har inte beställt därifrån förut, men jag tror jag kommer bli nöjd. Kan annars rekommendera grooming.se, där har jag beställt förut. Båda är nätbutiker för män.

Tack för din beställning!
Bäste Torbjörn, Tack för din order! Bifogat finns kvittot för ordern.


ArtikelAntalPris
Solingen Alunstift165:-
Merkur 34C dubbelbladshyvel1295:-
Feather Dubbelrakblad 10-pack149:-
Frakt119:-
  428:-

Tillägg: Beställningen levererad från gents.se kl 09:05 - 24/4. Gött mos!

Högskola - slappt?

Nu hittade jag artikeln som jag såg på tidningen Citys framsida för ett tag sen. Högskolan - en studie i slapphet. Nu undrar jag vilken utbildning/högskola de menar. Jag kan knappast säga att civilingenjörsutbildningen i data vid LTH är slapp. Den är långt ifrån slapp. Jag lägger förmodligen i snitt drygt 40 timmar i veckan på skolan. Alltså i runda slängar en heltidstjänst. Jag tränar dessutom 4ggr i veckan vilket gör att jag knappast har tid för ett extrajobb. Slappt? Nä, inte någonstans...

Skolk igen!

En gång ingen gång, två gånger en vana...eller kanske inte. Men nu är det i alla fall andra gången jag hoppar över träningen utan giltig anledning. Jag vet inte vad som gör att jag varit så seg på sistone. Vila behöver jag i alla fall. Så nu ska jag glo på en kass film i soffan och bara tokslappa. Sen måste jag nog planera vad som ska göras i veckan.

Jag tror jag behöver investera i en kalender. Det börjar bli en del saker att hålla i huvudet nu och interminnet räcker inte riktigt till ;-) Har tidigare använt min kalender i datorn, men det kan vara bra att ha något portabelt också.

Snart ska jag beställa ny rakhyvel också! Löningen(läs studiebidrag) kommer ju snart så då ska jag beställa min safety razor. Gammal hederlig rakhyvel med ett blad :-)

Ny vecka, nytt schema

Så då var helgen slut igen...men det har varit en trevlig helg! Jag hoppade över spinningen i fredags, det behövdes verkligen. Har varit skönt med några vilodagar i helgen, även om det hade varit skönt med fler :-) Det har varit grymt fint väder i helgen!

I lördags så var det dags för årets första gräsklippning! (Jag ansvarar för gräsklippningen i BRFen där jag bor.) Sen så var jag och Eleonore och åt på Restaurang Ribersborg. Det var mysigt, men det blev ett lite kort besök, vi var båda så hungriga så vi åt lite väl fort :-) På kvällen åt vi en god thaigryta med grön curry och njöt tillsammans med en flaska rött.

Idag så var det dags för årets första cykelrunda! Jag och Gustav tog oss en tur till bokskogen i Torup. Vädret var kanon och det blev en trevlig utflykt(ca 3 mil), vi hade med oss kaffe, bananer och mackor. Än så länge har skogen inte 'blommat' ut, men solen värmde gott så det gick ingen nöd på oss. Torup är ett väldigt populärt ställe upptäckte vi, det var många som hade åkt bil ut dit, men få cyklister, aj aj! Slöisar ;-)

Nu på kvällen har jag tränat akrobatik och haft styrelsemöte med Estilo Faixa, så dagen har verkligen varit fullspäckad. Och nästa vecka lär bli fullspäckad även den, det finns nämligen massor att göra i skolan. Men det ska nog gå det också.

Mobiltelefoni

Idag fick jag min första räkning från Tele2, wohoo! Eller...är det något man verkligen ska vara glad över? Hur som helst så har jag inte haft någon koll på hur mycket jag ringer för. Det har jag fått nu. Räkningen är på 153kr. Direkt var jag tvungen att kolla andra abonnemang för att se om jag ligger bra till...och det gör jag :-) Tur det, för jag har 24 månaders bindningstid.

För den som undrar har jag Tele2 snackis med studentrabatt, vilket i mitt fall varken gör till eller från då jag ringer för mer än 69kr i månaden(ordinarie minimidebitering är 99kr). Måste säga att jag trodde jag skulle ringa för mindre, men det är fortfarande inte dyrt någonstans, då mobilen ersätter min hemtelefon(jag har ingen sådan). Fasta avgifter för en hemtelefon är hela 125kr/månad! Vet hut Telia!

Jag har i alla fall ringt i 268 minuter, skickat 122 SMS och 8 MMS samt surfat 1,5 MB. Kolla hur mycket du ringer för här!

Nu måste jag återgå till mitt liv och plugga diskret matematik, uppgiften i numerisk analys är så gott som klar nu.

Övertränad?

Fortfarande trött...jag funderar på om jag är övertränad, har vitaminbrist eller något annat konstigt. Jag är trött, orkeslös, opepp osv. Igår somnade jag i soffan vid 20.00. Vaknade 23.30 varvid jag hasade iväg till sängen och sov till strax efter 08.00. Något står inte helt rätt till. Träningen ligger just nu på is ett tag. Får se om jag orkar gå på akrobatiken på söndag. Som grädde på moset måste jag plugga också, ska försöka få klart min inläming i numerisk analys. Sen måste jag räkna lite diskret matematik också. Ingen rast ingen vila...

Trötter

Urk, träningen idag gick inge bra. Var hur seg som helst. Jag tror faktiskt jag har en viss överträning. Så jag funderar faktiskt på att skippa fredagsspinningen, mmm jag vet, det bär emot lite. Vi får se hur jag mår då.

Annars så händer inte så mycket(förbannad lögn, det händer massor, har som vanligt en hel del att göra i skolan), livet glider på som vanligt :-) Tänkte posta ännu en youtube-video. En rätt skön låt från en genre som jag egentligen inte alls gillar, men den är med i Heineken-reklamen så då blir den bra :-)


Ingen träning

Ikväll är nog första gången som jag hoppar över träningen utan giltig anledning :-) Jag har tränat tre dagar i rad nu och känner mig sliten i kroppen. Finns en viss risk för överträning. Dessutom skulle jag behöva plugga lite, så jag tänkte göra lite på min hemuppgift i numerisk analys ikväll. Jag, en kopp te och lite mys i matematikens tecken ;-) Nu behöver jag inget adrenalin längre så nu softar/pluggar jag till Sophie Zelmani.


Tung gung

Ibland måste man lyssna lite på aggressiv musik för att få upp adrenalinet så man kan plugga bättre :-) Ta och lyssna lite på de skönsjungande killarna i System of a down...hårt och brutalt!


Graderingsfest!

Gårdagen var verkligen fullmatad med aktiviteter, så idag var det skönt med en låång sovmorgon. Jag gick upp vid 11.00, tydligen så behövde jag sova :-) Igår hade vi gradering vid Enighet sportcenter i Malmö. Vi som graderat fick våra bälten och sen hade vi uppvisning av Capoeira och Samba för de som kommit för att titta. Det var kul och det gick rätt bra, det är alltid lite nervöst att köra Capoeira inför publik.

På kvällen var det graderingsfest hos Gustav och Ellen som hade fixat lokal i deras BRF. Det var verkligen en jättekul fest! Som vanligt på de fester som vi Capoeira- och sambafolk har, så blir det alltid en massa dans, och den här festen var ju inget undantag. Dessutom så spelade Gustav klarinett och Ellen fiol, de är jätteduktiga och det var jättekul att lyssna på dem!

Idag så är det workshop med Mestre Ezio och Mestra Renata, det ska bli jättekul, speciellt intressant blir det att se vad Ezio ska hitta på. Han är grym på akrobatik! Workshopen för Capoeiran börjar 16.30 och Samban 14.00. Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska gå på Sambaworkshopen också...får fundera lite.

Missade samtal

Igår så kapade jag av mitt granitlås! Som tur är så har BRFen där jag bor lite resurser så jag lånade en rondell. Det var inga problem alls, det gick på nån minut att kapa det. Grymt skönt, nu så måste jag bara inhandla ett nytt lås också. Lär nog bli ett från Clas Ohlson, det här har jag kikat på.

Jag lyckades glömma min telefon igår också i arbetskläderna som jag hade på mig när jag kapade låset. Så givetvis var halva Sverige tvungen att söka mig just då...fyra missade samtal! Ett var iofs något konstigt 08-nummer så det var säkert en felringning. Men ett samtal var från en gammal kompis från Hjortkvarn som jag inte pratat med på länge. Det var lite tråkigt att jag missade det, jag får ta och ringa honom i helgen.

Nä nu borde jag plugga numerisk analys, men jag är inte alls sugen...men men det är bara att ta tjuren vid hornen!

Mycket matte idag

Idag har det varit full fart! Upp tidigt på morgonen med räkneövningar på förmiddagen i diskret matematik och numerisk analys. Därefter bestod eftermiddagen av föreläsningar i dessa två ämnen också...blev lite för mycket av det goda ;-) Matematik är roligt, men det är alltid skönt att variera med något annat, typ slappa i soffan...Men det blev inget slappande på kvällen heller, för då var det Capoeiraträning i två timmar. Så nu ska det faktiskt bli ganska skönt att gå och lägga sig. Imorgon får vi plugga lite datasäkerhet istället.


image24

Mat är gott, mycket mat är mycket gott!

Så idag gjorde jag och Eleonore norra europas godaste lasange. Den blev väldigt bra, kanske inte norra europas godaste dock :-) Mycket smak och väldigt mättande, det är ju en del grädde/smör/ost i den...Glömde ta kort på mästerverket vilket var lite synd, men den såg väldigt smarrig ut!

Suck...

Ibland har man otur men också lite tur i oturen...
Dagen började bra, tvättade och pluggade på förmiddagen. Massor av matteföreläsningar på eftermiddagen och sen Capoeira på kvällen. Det var nu efter träningen som dagen tog en annorlunda vändning. När jag skulle cykla hem från träningen så bröt jag av nyckeln i mitt granitlås...argh! Cykeln är dessutom fastlåst i ett järnrör...vad göra?!

Ja ja, det var bara att utöka Capoeiran med en löprunda hem. Den gick bra :-) Väl hemma så letade jag på allt som kan tänkas behövas för att få nyckeln ur låset (jag har faktiskt en reservnyckel). Skruvmejslar, tänger, metallsåg...

Sen åter till brottsplatsen. Först testade jag med tången, inte en chans! Sen pillade jag lite med skruvmejslarna och sist metallsågen. Men att såga i ett härdat granitlås är dömt att misslyckas, vilket det också gjorde. Lätt uppgiven och nära på att ge upp, såg jag att jag järnröret jag låst fast cykeln i, endast satt fast med en liten bult med 10-ans mutter. Nice! Gick tillbaka till bilen och hämtade mitt miniset med spärrskaft och några fasta hylsor.

10 sekunder senare så är cykeln befriad från järnröret och jag kunde få hem cykeln. Sen återstår det att få loss låset från cykelramen, men det, det är en annan historia...

Norra europas godaste lasange

Nä, det blev ingen Sci-Fi mässa. Eleonores kompis Ellinor hade varit på mässan i lördags och sa att den inte var något vidare. Så jag och Eleonore kom överens att hoppa över den, även om idén om ett foto med Doug Bradley var lite eggande :-) Men att gå dit av endast den anledning kändes inte ekonomisk försvarbart.

Eleonore och jag låg i soffan och mös i förmiddags och såg på ett kockprogram med Per Morberg, hur skön kille som helst! Han gjorde en lasange som verkade sjukt god, eller som han själv sa, 'norra europas godaste lasange, och då är jag ödmjuk'. Så jag är grymt sugen på att göra den själv. Recepet finns här. Återkommer i veckan med betyg om jag lyckas/orkar göra den.

Nu ska jag byta om till Capoeirakläder för söndagens akrobatikpass!

Helg

Så var det äntligen helg! Gårdagen var trevlig, trots en seg start. Räkneövningen gick bra, spinningen gick bra och kvällen var trevlig med mat och rödvin hos Eleonore.
 
Idag ska vi ut och leta cykel till Eleonore. Hade egentligen velat tagit en tur på cykeln, men vädret är fortfarande lite kyligt, så det får vänta.

Imorgon blir det att besöka Sci-Fi mässan i Malmö! Jag är lite sugen på en photosession med Doug Bradley, ni vet han som spelar Pinhead i Hellraiser-filmerna.

Snart helg!

Dagen har börjat segt. Hade tänkt plugga lite på förmiddagen men jag har slappat mest hela tiden. Jag ska i alla fall åka in på räkneövning i eftermiddag, sen så blir det spinning i vanlig ordning.

Showen igår gick bra! Även om min insats inte var den största. Sambagrupppen gjorde en jättebra show!

Samba/Capoeirauppvisning och gradering

Gårdagen var en fullspäckad dag. Upp tidigt, räkna matte på förmiddagen, föreläsningar på eftermiddagen och Capoeiraträning hela kvällen. Träningen är vanligtvis mellan 19.00-21.00, men igår så övande vi inför vår uppvisning på Arena 305, så klockan hann bli drygt 22.00 innan vi gav oss. Ikväll ska vi nämligen göra en samba och capoeira show på ca 20 minuter. Är ni nyfikna är ni givetvis välkomna! Dessutom hade vi en oförberedd gradering(!) Det gick bra om än inte helt felfritt, så nu har man gått från nybörjare till avancerad :-)

Matte

Matte är knäckande ibland...

Nedan följer binomialsatsen i två varianter. Vilken är rätt? Är båda rätt?(förmodligen) Jag satt rätt länge med en uppgift som använder sig utav denna sats. Jag fick det inte att bli rätt...dessutom har jag lite huvudvärk så min hjärna är inte på topp heller. Men trots det så gick räkneövningen bra idag, förutom detta problem då....morr!

image20

image21
Räkneövningen var annars rätt intressant idag, jag var den enda som var där. Så jag fick specialhjälp av läraren, som visade sig vara ingen mindre än Lars-Christer Böiers. Dvs han som har skrivit kursboken jag använder :-)

Tillägg: Jodå, båda formlerna är korrekta, och jag löste uppgiften(med viss hjälp av Emir...)

Long time no blogg

Pga. att blogg.se har haft problem har jag inte kunnat blogga på "länge". Men nu är jag tillbaka! Helgen var trevlig och de blev så att jag och Eleonore gick till bakfickan och kollade på Bluesfabriken i lördags. Det var riktigt trevligt. Efteråt gled vi vidare på fest och var hemma strax innan 05.00 på morgonen(!) Sommartiden gjorde att man blev av med en timme, men å andra sidan är det så ljust och fint på kvällarna nu.

Har även inhandlat en ny kaffebryggare, det blev en likadan som förut. Jag är väldigt nöjd med den och sen så är den väldigt snygg också. För den intresserade så är det en Braun KF 550. Priset var också väldigt fördelaktigt, ordinarie pris är 599:- men Elkedjan hade den på rea för 399:- Det har varit en del utgifter nu, blev tvungen att köpa en dyr kursbok. Det är iofs prioriterat i budgeten, men ändå, en mattebok för 467:- Sen så var jag tvungen att köpa pendelkort till Lund, 640:- Plus hummer till lunch och löjrom till mellanmål... ;-)

För övrigt så känns det som om våren är här. Det är verkligen ett härligt väder ute och jag är riktigt sugen på att ta en tur med cykeln. Frågan är bara när det ska hinnas med. Skolan drog igång den här veckan och även om det är lugnt nu så vet jag att det kommer att bli massor att göra sen. Så att försöka att ligga steget före är alltid trevligt.

RSS 2.0